Deodorant utan aluminium, alkohol och parabener

Har gjort många försök att byta deo. Dvs deo utan aluminium.

Men alla försök har slutat med att jag gått tillbaka till nivea eller annan deo med aluminium i eftersom jag inte stått ut med min egen doft.

Någon timme efter dusch så kommer en svag svettdoft som sätter sig i kläderna.

Men så fick jag ett tips om att göra min egen deo av sådant jag hade hemma.
Min spontana tanke var, ”Det där är bull, det funkar bara på de som inte luktar svett utan deo heller”.

Men jag har hårdtestat. På träning, under press och under helt vanliga förhållande.

Det funkar. I minst 12 timmar.

Receptet?

1 del kokosolja
1 del potatismjöl
1 del bikarbonat

Rör ihop och smeta i en burk. En klick under varje armhåla vid behov.

På köpet så blev jag även av med parabenerna!

23 reaktion på “Deodorant utan aluminium, alkohol och parabener

 1. Hej, intressant! Tack! Använder själv ForeverLivings Aloevera deo men den funkar inte så bra för mig.

  Skulle gärna testa den här. Måste man ha extra virgin kokosolja, eller går en billigare variant (man köper från indisk matbutik) bra med?

  Ha det bra! Piia xx

  • Annelie, jag sanerar. Tar bort onödiga saker jag inte behöver utsätta mig för. Aluminium är väldigt effektivt ur svettsynpunkt. Lite väl effektivt tycker jag eftersom jag kan gå dygn utan att lukta.
   Jag tänker nog snarare på den additiva effekten av olika gifter och metaller jag utsätter mig för, än varje ämnes enskilda effekter på kroppen. Kaffe är ju ett gift, alkohol likaså, men de har jag inte tänkt ta bort. Däremot är konsumtionen moderat.

   • Sanera är bra. Själv lider jag ju av en ovanlig sjukdom där det bland annat spekuleras om miljögifter som boven… Men ingen vet mer än så. Det är mycket man inte vet så försiktighet är förstås bra. Min deo har i alla fall inte parabener och alkohol Men som sagt aluminium funkar. Testade en deo utan Al och det funkade inte alls. Jag har nog mest sett det som att Al-saltet proppar igen (men det är klart att det kan tas upp också).

    • Jag har testat många deo utan aluminium. Katastrof…
     Jag trodde inte en sekund på att detta skulle funka.
     Givetvis funderar jag kring vad det är som gör att jag inte luktar. Kanske fettsyrorna i kombination med att bikarbonaten buffrar de där luktämnena som bildas? Och potatismjölet håller väl fukten borta. Kan inte riktigt smälta att det var så enkelt.
     MEN… nu går jag ju inte i fina blusar och känsliga material, då kanske det kan bli fläckar.

 2. har läst om liknande recept i några år men vågar inte prova pga att jag är lite rädd att det blir fläckar av detta? fettfläckar/ gula fläckar något du märkt av?

 3. Nej, jag har inte märkt av det. Kanske för att jag sällan går i kläder gjorda av känsligare material som ex tunna blusar? Min arbetskostym är oftast gjord av funktionsmaterial. Och på dessa har jag inte märkt av några fläckar.

  • Det är över 20 år sedan jag sanerade bort allt som har med hormoner att göra. Kopparspiral, med eller utan hormoner är inget alternativ jag väljer eller förespråkar. Inte heller perorala hormoner.

 4. Är det viktigt att det är kokosolja? Eller kan man byta ut mot någon annan olja som t.ex. rapsolja eller olivolja? Spännande att prova göra egen deo, för övrigt.

  • Jag blandar med skaftet på en sked. Förvarar i badrummet.
   Eterisk olja i har jag inte testat. Det lämnar jag upp till var och en!

 5. Om man håller sej ren, byter kläder på överkroppen och duschar flera gånger i veckan, och efter varje svettig aktivitet, behöver man inte använd deodoranter. Den svettlukt som då kan kännas är inget fel. Det kan inte vara fel att sprida en svag doft av människa kring sej. Det är en oro som kommersialismen projicerats på oss!

 6. Hej allihop! Jag har de senaste två åren köpt Rosenseriens deo och den är utan aluminium. Den funkar jättebra, men nu måste jag ju testa det där med kokosolja, potatismjöl och bakpulver

  Ps. Köper även Rosenseriens schampo som är jättebra och nu i julklapp fick jag även Rosenseriens Jojobaoljan som är helt suverän mot torr hud Ds.

  • Jag har testat Rosenseriens deo, men jag luktar väldigt mycket svett av den. Synd, för jag gillade doften!
   Bikarbonaten verkar funka allra bäst för mig. Om jag vill skippa aluminium, för då luktar jag inte på flera dagar…

 7. Tack så mycket för detta - ska testa! ”Lika mycket av varje ingrediens” - menar du volymmässigt eller viktmässigt? Tack för svaret!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>