Som ni håller på!

Här har jag tagit sylt på gröten. Det vankas långpass!

Det går inte en dag utan att jag reflekterar över vad människor runt mig skriver eller säger om mat.

”Som ni korvar till det”

Först fick vi slita för maten och hade inte tid att utveckla konsten och vetenskapen.
Sedan kom vi på hur vi kunde optimera energiupptaget genom att tillaga maten, och genom ex jordbruk behövde vi inte längre springa så långt för att få tag på den.

Nu behöver vi inte fundera alls men våra hjärnor är fullkomligt obsessed med tankar, planer och drömmar om mat.

Det går inte en kväll utan att det lagas spännande rätter och smaskiga tårtor på TV.
Butikerna är som spännande botaniska upplevelser där alla våra sinnen triggas; lukt, syn, smak…

Det är fan svårt att låta bli. Jag vet.

Här är min fem skottsäkra tips för dig som styrs av din gamla stenåldershjärna:

1. Ät inte framför TVn. Det är en bra regel oavsett ålder.

TVn blir en trigger. Det börjar med ”fredagsmys” men slutar ofta med att ni sitter där 7 av veckans kvällar och tuggar på något. TV är inte mat även om det mesta som sänds på TV handlar om att vi ska äta, eller om våra problem med mat.

2. Låt allt som går att äta stå i kylskåpet eller skafferiet.

Jag har aldrig tänkt på det innan, men när jag lyssnat på en pod där man tog upp vad som skiljde normalviktiga från överviktiga så var det bla att normalviktiga hade ”maten bakom en dörr”. Jepp, jag gick hem och konstaterade att det finns ingen mat framme hos oss. Inte en smula, inte ens en frukt!
In med maten i skåpen helt enkelt. Låt den inte stå framme och fresta dig. Du förlorar alltid den kampen, och det handlar om starkare krafter än viljestyrka.

3. Do not stay hungry!

Det är få saker jag föraktar, men uttrycket ”Stay hungry” är ett av dem.
Du kommer förlora, eller så går det över i en ätstörning. Hunger är en av våra starkaste drifter, och det handlar inte om viljestyrka när vi inte kan stå emot hungern.

4. Lär dig skilja på ”Hunger” och ”Sug”.

Se ovan. Ät när du är hungrig. Är du sugen får du fundera på varför du är sugen.
Är du ledsen? Är du trött? Är du törstig? Eller är du helt enkelt galet sugen på godis?
Rätt reaktion på rätt känsla således. Fasta kan lära dig skilja på hunger och sug. Att skippa mellanmål kan vara en väg.

5. Välj dina shoppingzoner i butiken.

En jävligt bra regel helt enkelt. Back to basic. En regel som vissa kallar ”lite bajsnödig” då du helt enkelt väljer bort halvfabrikat och snällt får gå hem och koka dina potatisar.
Handla från grönsaksavdelningen. Fritt val. Segla vidare till ägg och mejeri. Ska du ha frukt i din youghurt så plockar du det från frukt och grönt eller frysdisken. När du nått normalvikt kan du prova att skojja till det med fruktyoughurt igen, du märker om den triggar dig att äta mer. Ägg är perfekt att ha hemma. Blir en snabb lunch och behövs om du vill baka. Bland de torra varorna väljer du kaffe, mjöl, strösocker. Ja, man får ha strösocker hemma. Jag lovar, du kommer inte skeda ur påsen vid ”akut sötsug”. Däremot får du anstränga dig lite om du vill äta bullar. Du får baka dem själv
Ja, men du fattar. Välj dina zoner och ignorera de andra. Konsekvent. Efter ett par veckor funderar du inte längre på om du inte ska ”bunkra de där goda mintkexen om det kommer besök”. Mintkexen som du förövrigt äter upp på helt egen hand. För femhundrade gången. Vissa saker kan inte alla lära sig. Vissa kan hamstra varor som choklad, kex osv. Vissa äter allt som finns i skåpen till det är slut. Lär dig vem du är.
Och acceptera den du är.

Ni får en liten bounusregel också; välj dina älsklingar. Mina är öl och chips.
En öl, och chips utan smak är mina njutningsmedel. Chips utan smak triggar mig inte att tömma påsen. Livsmedelsindustrin vet utmärkt hur vi vill ha det med salta och söta smaker för att köpa mer. Det är inget fel med det, alla gör sitt för att överleva. Men du kan lära dig hur du fungerar och reagerar på deras knep. Öl är gott, men inte så gott att jag sitter och dricker litervis. Dessutom är alkohol ett nervgift, och i stor mängd får man förgiftningssymtom

Det undviker jag således.

Den som är lite vaken här ser att mina tips följer de generella regler som alla dieter gör. Utan att jag krånglar till det. Men jag begränsar urvalet. Oavsett vilken diet du väljer så handlar det om en begränsning. Denna begränsningen tycker jag dock är praktisk genomförbar och fungerar år efter år utan några som helst sociala konflikter!

2 reaktion på “Som ni håller på!

    • Hej Nina! Dig känner jag igen. Läste din blogg (eller det var kanske din gamla blogg) för några år sedan. Sedan slutade jag läsa alla bloggar, även de jag tyckte om. Din var en av dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>