Hälsan runt midjan?

Playitas

”Förekomsten av det metabola syndromet ökar i alla befolkningar och viktiga förklaringar är bristen på fysisk aktivitet, tillsammans med ett högt energiintag, felaktiga matvanor, stress och psykosociala faktorer”

Ovanstående är saxat från Fyss.se

Vikt som mått säger inte så mycket. Vikt och längd, dvs BMI blir många gånger inte rätt. Därför använder jag hellre midjemått för att på något sätt kategorisera men också utvärdera.

Jag försöker att undvika termer som övervikt, fetma osv, det stigmatiserar ofta redan utsatta människor, så fokus ligger på annat än att stirra på övervikten, eller fetman som siffra.

Att mäta midjemått är väl en liten vetenskap i sig. Midjan sitter väldigt olika på oss, någon har den ovanför naveln, någon under osv. Jag har mätt många hundra midjor, ja kanske upp mot tusen som sedan matchats med blodtryck, blodfetter samt blodsocker.

Och då kommer vi till det jag började med Metabola Syndromet,
dvs när man har två eller fler värden av dessa som är förhöjda;
Bukfetma (kvinnor >88, män >102)
Högt blodtryck
Höga blodfetter
Högt Blodsocker (insulinresistens)

Ofta börjar det med bukfetman. Och bukfetman ger insulinresistens, som ger ännu mer bukfetma och så är stenen i rullning.

Andra faktorer som bidrar till att man utvecklar metabolt syndrom är stress och att man rör sig för lite - för ja, båda dessa faktorer är ju med och bidrar till bukfetman.

Även en liten viktökning kan påverka din insulinkänslighet, och här tycker jag att uthållighetsidrottare ska vara vaksamma för det som jag kallar ”distansfetma” dvs man tränar mycket men vikten ökar (och då fettvikten, inte aktiv vävnad som muskelväv).

Om du tränar mycket, men ändå ökar vikt, se över dina levnadsvanor.
Stress, kost, sömn och hur och vad du tränar. Uthållighetsträning enbart räcker oftast inte för bibehållen hälsa om du tappat för mycket muskelmassa i förhållande till fettväv. Då störs hela den fina balansen mellan dina hormoner.

Känner du att detta kanske kan vara du? Ta upp styrketräningen igen och se vad som händer. Och kanske är det även dags att göra en hälsocheck av blodsocker, blodtryck och blodfetter. Midjemåttet kan du mäta själv!

Metabolt syndrom är förstadiet till de sjukdomar som ökar mest, cancer och diabetes. Men även hjärt- och kärlsjukdom. Det som ändå är positivt, är att tar man symtomen på metabolt syndrom på allvar, så kan man själv göra mycket för att undvika eller skjuta upp insjuknandet i sjukdomarna som följer. Och det som är ännu bättre, du kan förebygga genom din livsstil!

Håll koll på midjan (byxorna ska inte börja spänna…)
För kvinnor gäller >80, för män >94

Matcha ditt energiintag med din aktivitetsnivå.

Ta varje chans att röra på kroppen; gå, spring, lyft, dra och häng!

För min del blir detta tydligare varje år. Att matcha intag och utgifter. Halva julen hade vi en aktiv semester, mycket löpning, cykling och allmän rörelse. Och mycket god mat. Sedan avstannade aktiviteterna, medans vi åkte land och rike runt för att äta julmat, vilket resulterade i att byxorna ”blev mindre”. Ja, jag tror ni känner igen det. Och gör ni det, snöa inte in enbart på konditionsträningen, muskelmassan behövs för den hormonella balansen i kroppen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>