Hur långt och varför?

2021-08-08 13.17.08
Mitokondrien är kroppens energikraftverk. Alla celler innehåller mitokondrier utom röda blodkroppar och vissa celler i ögat och njurar. Vi människor har överkapacitet vad gäller mitokondrier, därför är det tveksamt om fler mitokondrier ger större effekt hos alla (beroende på träningsbakgrund). Däremot ger större enzymatisk aktivitet i mitokondrierna ökad performance, dvs du kan springa fortare relativt given belastning.Mer är inte allt bättre, däremot är alltid bättre funktion bättre. Tränar du med låga glykogenlager är det viktigt att du inte enbart tränar detta, utan även tränar med tillgång till glykogen, dvs tröskelfart då du ökar den enzymatiska aktiviteten.

Man blir bra på det man tränar nämligen.

Man ska experimentera och man bör experimentera. Men räkna inte med att det som är ”bulletproof” för någon nödvändigtvis är det för dig.
Jag för ofta dialog med personer som ex framgångsrikt lever med periodisk fasta eller som dragit ner på kolhydraterna. Gemensamt för dem alla är att de inte nödvändigtvis måste övertyga alla andra att deras väg är den enda rätta. Men de delar ödmjukt med sig av sin erfarenheter. Gemensamt för dessa personer är att det också finns en dynamik i sättet att förhålla sig till energiintag och utgifter.
De är på inget sätt fanatiska i sin syn på carbs.
Things change.
Vad gäller distanspass så är jag väldigt säker på vad som funkar för de flesta, sedan med en viss modifikation utifrån don och person.
Flex your fuel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>